[ultimatemember_account]
25 Nisan EYS, Ebeveyn Yabancılaşma Sendromu (EYS ) (The Parental Alienation Syndrome (PAS) )
Ebeveyn Yabancılaşma Sendromu (EYS ) çocuğun bir ebeveyn tarafından diğer ebeveyne karşı bilinçli ve programlı bir şekilde yabacılaştırılması çocukların velayetleri konusundaki çatışmalarda sıkça görülen bir durumdur. Yabancılaştırmanın en önemli belirtisi çocuğun diğer ebeveyne karşı haksız bir şekilde iftira kampanyasına maruz bırakılmasıdır. Tarihsel olarak bakıldığında EYS’nin köklerini mitolojide bulmak mümkündür. Mitolojide bu durum Medea kompleksi olarak da ifade edilmektedir. Yunan tragedyalarından Evripides’in yazdığı Medea Tragedyasında bahsedilen Medea’nın ruhsal durumuyla özdeşleşerek “Medea Kompleksi” olarak tanımlanan kadının kıskançlık ve adanmışlıkla intikam arzusundan köken alan bir hastalıktır. Kısaca aldatıldığını düşünen kadın eski kocasından intikam alabilmek amacıyla çocuklarını öldürerek ona gösterir. Buradaki öldürme eylemi modern dünyamızda sembolik bir anlam taşımaktadır ve ölümle eş durma, unutturma anlamındadır. Yani boşanmada art niyet sergileyerek, bir ebeveyn bilerek veya bilinçaltı bilmeyerek çocukları diğer ebeveyne karşı duygusal tacize maruz bırakır ve bir ebeveynden yabancılaşmasına neden olur.
Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromunun Özellikleri şunlardır.
1. Hedefteki ebeveyne karşı iftira kampanyası
2. Hedefteki ebeveyni reddetmek için çocuğa tutarsız, mantıksız, zayıf ve saçma bir Mantığa sürükleme
3. Çocuğun yaşantısı ve gelişimsel süreci ile tutarsız ifade, terim ve senaryolar üretilmesi
4. Çocuğun ebeveynlerine karşı ambivalan duygularının eksikliği
5. Hedefteki ebeveynin ret kararının çocuğun kendisi tarafından verildiği iddiası
6. Çocuğun yabancılaştıran ebeveyne karşı koşulsuz otomatik desteği
7. Çocukta belirgin bir suçluluğun olmaması
8. Hedefteki ebeveynin geniş ailesine karşı yayılan kin ve nefret duyguları
EYS’nin hafif formunda çocuk hedefteki ebeveyne karşı saygısız davranır ve hedefteki ebeveyne karşı olumsuz davranışlar sergiler.
EYS hafiften orta ve şiddetli formlara ilerledikçe bu karşıtlık iftira kampanyasına dönüşmektedir.
EYS uygulayan ebeveyn büyük bir çoğunlukla kadınlardır.
Çocukla zaman geçirememe ve mesafe nedeni ile hedefteki ebeveyn iddialara
karşı kendini savunamaz hale gelir. Günümüz kadın baskın hukukunda kadınlar çocuklarını alıp şehir değiştirerek EYS uygulamasının en etkin bir şekilde uygulamaktadır.
EYS çocukları yabancılaştıran ebeveynin
ördüğü çevrede düşmanca agresif bir yetiştirilme tarzı ile baş başa kalır. Bu tarz yetiştirilme çocuklardaki EYS’yi şiddetlendirir. Hedefteki ebeveyn ile telefon konuşmaları engellenir. Hedefteki ebeveynin aile bağları da hedefler arasındadır, resimler yasaklanır ve bütün ilişkileri, hatta hedefteki ebeveynin kendisi neredeyse yok sayılır.
Evliliğin sonlanması sonrası yaşanılan yerin dışında başka bir yere yerleşim, finansal durumdaki değişiklikler, çocuğun velayeti ve diğer ebeveyn ile görüşme günleri konusundaki
zorlamalar yabancılaştıran ebeveyni de tüketebilir. Yabancılaştıran ebeveynde ayrıca yüksek oranda bağımlı olma ihtiyacı gelişebilir, sağlıksız ilişkilere yönelebilir ve çevre ile kuracağı ilişkilerde tutarsızlıklar gelişebilir. Bu bireyler iyi bir kendilik algısı oluşturabilmek için başkalarına ihtiyaç duyarlar. Çocuklar ise yabancılaştırıcı ebeveynin iyi bir kendilik algısı oluşturabilmesi için vekil görevi görürler. Zamanla, çocuğun nesne ilişkileri sağlıksız olmaya ve kendilik algısının kaybolması söz konusu olmaktadır.
EYS tanısı Florida Eyalet Mahkemesi tarafından Kasım 2002 yılında kabul edilmiş ve bu tanı için Frye Testinden geçme koşulu getirmiştir.
Boşanma ile ilgili toplum taramalarında boşanmış ailelerin çocuklarının %11-15’inde bir ebeveyne karşı yabancılaşmanın olduğu ve o ebeveyn ile görüşmeye karşı dirençli olduğu bildirilmektedir. Velayet anlaşmazlıklarının olduğu ailelerde ise bu oranın %20-27 arasında olduğu bildirilmektedir.
EYS konusunda gelişecek duyarlılıkları sayesinde ailelere ve hukuk sistemine doğru yönlendirmeler yapılarak toplumsal sorumlulukları yerine getirmiş olacaktır. Yapılacak çalışmalarda, bu tanının geçerliğini ve güvenirliği konusundaki tartışmaların daha sağlıklı ürütülmesini sağlayacaktır.
Babalar ve Çocuklar Derneği olarak çocuğa yapılan en büyük istismarlardan biri olan EYS’nin akademi ve hukuk çevrelerinde kabul edilmesi ve EYS uygulayan kişilerden velayetin alınarak diğer ebeveyne verilmesini yetkililerden bekliyoruz.
HER ŞEY ÇOCUKLARIMIZ İÇİN
Kaynak: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/pskguncel/article/view/5000076362/5000070418