Hayvanlarda alfa erkek için yavrusunu öldüren anneler (Bruce Etkisi)

BRUCE ETKİSİ
Her zamanki görevim olan fareleri besleme işini yaparken, eğer kafeste hamile bir dişi var ise kafese asla erkek bir fare bırakma denmiştir. Bu kuralı merak ettiğim için bazı araştırmalar yapdım ve Bruce Etkisi ile karşılaştım. Bruce Etkisi eski bir tabirdir. Neden bu kuralın var olduğunu merak edip biraz araştırma yaptım ve Bruce Effect’i gördüm. Bruce Etkisi bilgimiz eskidir. İlk olarak 1959’da kemirgen cinsel davranışlara yoğun ilgi gösteren İngiliz zoolog Hilda M. Bruce tarafından tanımlanmıştır.

Bruce Etkisi, yabancı bir erkeğe maruz kaldıklarında dişi kemirgenlerin gebeliklerini sona erdirme olgusunu tanımlar. Bu etki feromonlar (salgılar) tarafından kontrol edilir. Erkeklerin salgıladığı feromonlar, progesteron üretimi için gerekli hormon olan prolaktin üretiminde azalmaya yol açar. Progesteron gebeliğin devam etmesi gerekmekte, bu nedenle progesteronda bir düşüş olması hamilelikte düşük oluşmasına sebep olacaktır. Kadın daha sonra yumurtlama yapar ve yeni bir embriyonun oluşmasına izin verir.

Bruce Effect’in oluşması ile ilgili açık evrimsel nedenler vardır. Kendi yavrularını düşürmenin evrimsel faydalarını nasıl açıklayabilirsin? Bir hipotez, erkeğin genetik olarak kendi DNA sına benzemeyen dolayısı ile kendi DNA’sını taşımayan yavruların istememesidir. Diğeri ise dişileri ilgilendirmektedir. Eğer yavrular genetik olarak erkeğe benzemiyor ise muhtemelen erkek tarafından öldürülecektir. Bu nedenle, dişi tüm gebelik boyunca enerjisini harcamak yerine yavrunun ölümünü daha erken gerçekleştirir. 

Bruce Etkisi en yaygın olarak farelerde bildirilmekle birlikte, primatlar gibi başka türlerde de bulunmuştur. Bruce Effect’i başka hangi türlerin gösterebileceğini merak ediyorum. Peki ya insanlar?

 

The Bruce Effect

POSTED ON AUGUST 20, 2012 BY SCIENCE WHISKERS
I regularly control the breeding of mice in my day job and have always been told not to introduce a new male to the cage when the female is pregnant. Wondering why this rule existed I did some research and came across the Bruce Effect. The Bruce Effect is old news. It was first described in 1959 by Hilda M. Bruce, a British zoologist with a keen interest in rodent sexual behaviours.

The Bruce Effect describes the phenomenon of female rodents terminating their pregnancies when they are exposed to an unfamiliar male. The effect is controlled by pheromones. The pheromones secreted by the males leads to a reduction in the production of prolactin, a hormone required for progesterone production. Progesterone is required to maintain pregnancy, therefore a drop in progesterone will lead to a miscarriage. The female then ovulates and allows a new embryo to be conceived.

There are clearly evolutionary reasons why the Bruce Effect exists. How can you explain the evolutionary benefits of aborting your own offspring? One hypothesis is that the male does not want to waste its time and energy bringing up offspring who are genetically not related and therefore not containing the male’s DNA. Another hypothesis, favours the female. The male will most likely kill the offspring when they are born if they are not genetically similar. Therefore, the female doesn’t waste her energy going through the whole pregnancy and aborts sooner rather than later.

Although the effect is most commonly reported in mice, it has also been found in other species such as monkeys. I wonder what other species may possibly display the Bruce Effect? What about humans?

 

 

Bruce Etkisi

YAYINLANAN 20 AĞUSTOS 2012 SCIENCE WHISKERS TARAFINDAN
Ben günlük işimde farelerin yetiştirilmesini düzenli olarak kontrol ediyorum ve her zaman, kadın hamile kaldığında kafese yeni bir erkek sokmamasını söyledim. Neden bu kuralın var olduğunu merak ediyorum, biraz araştırma yaptım ve Bruce Effect’i gördüm. Bruce Etkisi eski haberler. İlk olarak 1959’da kemirgen cinsel davranışlarına büyük ilgi gösteren İngiliz zoolog Hilda M. Bruce tarafından tanımlandı.

Bruce Etkisi, yabancı bir erkeğe maruz kaldıklarında kadın kemirgenlerin gebeliklerini sona erdirme olgusunu tanımlar. Etki feromonlar tarafından kontrol edilir. Erkeklerin salgılayan feromonlar , progesteron üretimi için gerekli olan bir hormon olan prolaktin üretiminde azalmaya yol açar . Progesteron gebelik devam etmesi gerekir, bu nedenle progesteron düşüşü düşük yapar. Kadın daha sonra ovülasyon yapar ve yeni bir embriyonun oluşmasına izin verir.

Bruce Etkisinin varlığı açıkça evrimsel nedenler vardır. Kendi yavrularını bırakmanın evrimsel faydalarını nasıl açıklayabilirsin? Bir hipotez, erkeğin zaman kaybettirmek istemediği ve genetik olarak ilişkisiz olan ve bu nedenle erkek DNA’sını içermeyen yavruları yetiştiren enerjidir. Başka bir hipotez, dişi desteklemektedir. Erkek, genetik olarak benzer değillerse, doğum sırasındaki yavruları büyük ihtimalle öldürecektir. Bu nedenle, kadın tüm gebelik boyunca enerjisini harcamaktan kaçınmaz ve daha sonra ertelemek yerine erteler.

Etkisi en yaygın olarak farelerde bildirilmekle birlikte, maymunlar gibi başka türlerde de bulunmuştur . Bruce Effect’i hangi türlerin gösterebileceğini merak ediyorum. Peki ya insanlar?

 

The Bruce Effect

 

Daha geniş bilgi : https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2014.00231/full

Bir cevap yazın